Πώς να φτιάξετε Λούτζα( είδος καπνιστού αλλαντικού από χοιρινό κρέας)

2 συνταγές για λούτζα

Στέλνω δυο συνταγές λούτζας απο τις Κυκλάδες. Η μία με μαραθόσπορο και η άλλη με κόλιαντρο (τις έφτιαξα και τις δύο και σε τρείς μέρες εξαφανίστηκαν)
Ορεξη και Υπομονή να υπάρχει

(1η)Λούντζα σημαίνει κόντρα φιλέτο, πήρε το όνομα της από το κομμάτι κρέας που χρησιμοποιήσουν για να την κάνουν. Την συναντάμε στην Τήνο, Σύρο, Μύκονο, σε διάφορες εκδοχές. Εδώ θα δούμε μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής της Τήνου.

Για την λούντζα θα χρειαστούμε

1,5 κιλό χοιρινό κόντρα φιλέτο (ξεκοκαλισμένο)
1 κιλό περίπου χοντρό αλάτι
200 γρ μαραθόσπορο
100 γρ πράσινο πιπέρι σε κόκκους
1 λίτρο κρασί βισάντο (γλυκό) (εγώ έβαλα μαυροδαύφνη -απο το Lidl-)

Σε ένα πλαστικό τάπερ στρώνουμε τον πάτο με το χοντρό αλάτι, ακουμπάμε το κρέας και το σκεπάζουμε όλο με το αλάτι. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις μέρες γυρνώντας το τακτικά και προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται
Ξεπλένουμε το κρέας από το αλάτι, στρώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε τον μαραθόσπορο και το πιπέρι και ρολάρουμε το κρέας για να κολλήσουν πάνω.
Το βάζουμε πάλι στο ταπερ αλλά τώρα σκεπάζουμε με το βισαντο ή μαυροδαύφνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Βγάζουμε το κρέας από το κρασί, στεγνώνουμε και το τυλίγουμε με ένα τούλι. Το κρεμάμε σε δροσερό μέρος που αερίζεται καλά για τέσσερις ήμερες για να στεγνώσει
Το συντηρούμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό

Λούντζα (2)

Υλικά
Χοιρινό φιλέτο
κόλιανδρος
αλάτι χοντρό
κρασί ξηρό

Τρόπος παρασκευής

• Τοποθετούμε τη λούντζα σε βαθύ δοχείο και την πασπαλίζουμε με κόλιανδρο και αλάτι.

• Προσθέτουμε κρασί να τη σκεπάζει και την αφήνουμε 10-15 μέρες να ψηθεί. Τη γυρίζουμε δυο φορές την ημέρα για να τραβήξει το κρασί. Προσθέτουμε, αν χρειαστεί, κρασί και την αφήνουμε να στεγνώσει.

• Την καπνίζουμε 2-3 ώρες καθημερινά για 20 μέρες.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: